Sådan påvirker din tarmsundhed hele din krop

Sådan påvirker din tarmsundhed hele din krop

Du er, hvad du spiser, det er rigtigt!

Hvis du føler dig lidt nede, kan du måske kigge på, hvad du spiser, i stedet for ofte at give stress, dit arbejde eller endda vejret skylden.

Maven gemmer mad, indtil tarmen er klar til at modtage den. I løbet af denne tid har eksperter opdaget, at tarmmikroberne er i konstant kommunikation med hjernen.

Faktisk kaldes tarmen nogle gange den anden hjerne. Når mikrobernes balance ændrer sig, menes det, at dette kan påvirke, hvordan din hjerne behandler informationen. Dette påvirker dit humør, søvn, stofskifte, følelser og generelle helbred.

Så lad os tage et kig på nogle af de områder, din tarm måske kan påvirke.

Hjertet

Når du spiser mad som rødt kød, har dine tarmbakterier en kemisk reaktion, der danner TMAO (trimethylamin-N-oxid). Det menes, at TMAO hjælper med at opbygge kolesterol, og forskning viser, at denne opbygning kan føre til ugunstige kardiovaskulære udfald.

Der forskes i øjeblikket i fødevarer, der kan have en modvirkning på TMAO. Et stof kaldet DMB, der for eksempel findes i vindruekerner og olivenolie, bliver undersøgt nøje.

Nervesystemet

Vi har over 100 millioner nerveender i vores tarm, som kommunikerer med vores hjerne og nervesystem. Nervesystemet producerer til gengæld neurokemikalier som dopamin og serotonin, som påvirker humør og mental sundhed.

Så man kan sige, at vores tarm virkelig har følelser. Forskning tyder på, at ændringer i tarmens sundhed kan udløse humørsvingninger, og at mennesker med tarmsygdomme er mere tilbøjelige til at lide af psykiske lidelser som depression og angst.

Immunsystemet

Vidste du, at op til 80% af dit immunsystem er i din tarm? Og at tarmen ved at kommunikere med immunsystemets celler er med til at booste vores immunforsvar.

En undersøgelse fra 2018 viste, at en babys tarmbakterier varierer afhængigt af, om de får bryst eller modermælkserstatning, og at disse bakterier derefter kan påvirke deres immunitet.

Huden

En undersøgelse viste, at der var en sammenhæng mellem tarmsundhed og inflammatoriske hudsygdomme såsom eksem og psoriasis. Afhængigt af hvilken mad vi spiser, vil vores krop optage næringsstofferne forskelligt. Hvis der træffes dårlige valg, kan der opstå betændelse og det kan forårsage hudirritationer.

Fordøjelsen

Det lyder måske indlysende, men det vi spiser påvirker også vores fordøjelse. Hvis du lider af følgende, kan det være din mave, der fortæller dig, at den ikke er glad:

  • Oppustethed
  • Diarré
  • Forstoppelse
  • Hudirritation
  • Søvnproblemer
  • Træthed
  • Overskydende gas
  • Vægtøgning
  • Søde cravings

I betragtning af hvad vi ved om, vores fordøjelse og hvordan det er så uløseligt forbundet med overordnet sundhed, dets indvirkning på immunsystemet og mental sundhed, er det afgørende vigtigt at opretholde en sund tarm.

Her er vores bedste tips til at holde din tarm sund:

Spis en balanceret kost

der inkluderer en blanding af bladrige, grønne grøntsager samt omega 3 fedtsyrer.

Mad som grønkål, spinat, hvedegræssaft og laks kan hjælpe med at fremme et sundt mikrobiom.

Begræns dit indtag af rødt kød

Fedtrig mad og simple kulhydrater. Da disse kan påvirke dit tarmmikrobiom på en negativ måde.

Spis fødevarer rig på probiotika

Disse kan hjælpe med at booste immunsystemet og hjælpe fordøjelsen. Fermenterede fødevarer som sauerkraut og yoghurt er fyldt med probiotika.

Dyrk motion

Hjælper med at frigive stressreducerende endorfiner og fremme gode bakterier i din tarm.

Begræns kunstige sødestoffer

Forskningsundersøgelser med dyr har fundet, at kunstige sødestoffer har en negativ effekt på mikrobiomet.

Rotter, der fik aspartam, havde forhøjet blodsukker og var ude af stand til at bruge den insulin, deres kroppe lavede ordentligt.

Sov godt

Vores kroppe reparerer, når vi sover, ligesom vores tarm. Prøv at få 7-8 timer pr. nat.

Hold dig hydreret

Dette hjælper ikke kun på fordøjelsen, men har også en gavnlig effekt på maveslimhinden.

Tyg maden grundigt

Ved at tygge grundigt kan man hjælpe optagelsen af ​​næringsstoffer og fremme fordøjelsen.

Vores tarm og fordøjelsessystem er selve kernen i et godt helbred. Gør du det rigtige, kan din krop yde sit bedste og fuldt ud absorbere de næringsstoffer, den har brug for.

Ved at spise bedre, motionere og være mere opmærksom på at spise sunde fødevarer er gode skridt til at forbedre sundheden i din tarm.

Ved at inkludere hvedegræssaft som en del af en afbalanceret kost kan hjælpe med at stabilisere vores tarmbakterier, hvilket er vigtigt for langsigtet sundhed og velvære.

Back to blog