Hvad er perimenopause og hvad kan du gøre ved det?

Hvad er perimenopause og hvad kan du gøre ved det?

Perimenopause betyder ganske enkelt 'omkring overgangsalderen' og betyder kroppens overgang til overgangsalderen. Perimenopause slutter officielt 12 måneder efter den sidste blødning, og overgangsalderen begynder.

Mange kvinder bliver overrasket over denne fase af livet og forventer at gå direkte til overgangsalderen, da det er et emne, der ikke er meget talt om.

Men det begynder at ændre sig, og kvinder stiller spørgsmål og finder svar på almindelige situationer som:

Er det mig, eller er det varmt herinde? Og hvorfor kan jeg ikke huske, hvad jeg kom herind for? Eller, hvad mener du med, at jeg er sur?

Da slutningen af reproduktive år nærmer sig, begynder æggestokkene at lave mindre østrogen, og hormonbalancen ændres. Den gennemsnitlige længde af perimenopause er 4 år, men dette kan variere fra måneder til år.

På samme måde varierer den alder, kvinder går i perimenopause, betydeligt, normalt i 40'erne, men nogle gange i 20'erne eller 50'erne.

Symptomer og alvor varierer også, men i løbet af denne naturlige overgang i en kvindes liv vil de fleste finde på at sige en af ovenstående udsagn eller opleve mindst en af følgende.

Tegn på perimenopause

 • Hedeture
 • Kraftige blødninger
 • Ømme bryster
 • Træthed
 • Humørsvingninger
 • Svært ved at sove
 • Vægtøgning
 • Lavere libido
 • Natte hedeture
 • Vaginal tørhed
 • Tåget hukommelse.

Det lyder ikke fantastisk, gør det? Men det gode er, at der er ting, vi kan gøre for at reducere symptomerne. Nogle mennesker vælger at tage HRT (Hormone Replacement Therapy), som selvfølgelig har sin plads, men der er også naturlige løsninger, der skal overvejes.

Diæt og perimenopause

Faldende østrogenniveauer reducerer dit stofskifte, hvilket kan forårsage vægtforøgelse. Disse ændringer kan også påvirke dit kolesteroltal, og hvordan din krop fordøjer kulhydrater.

Daglige grønne smoothies og friske bær hjælper med at styrke kroppen gennem et koncentreret vitamin-, mineral-, aminosyre- og enzymboost. Grøntsager som grønkål og hvedegræs, frugter som bananer og granatæble og æg, fisk og skaldyr indeholder masser af de syv vitale B -vitaminer, der er nødvendige.

Perimenopause og menopause gør vores kroppe mindre effektive til at absorbere dem, så vi skal kompensere ved at sikre, at vores kost giver nok.

Frugt og grønt er fyldt med vitaminer og mineraler, fibre og antioxidanter. En undersøgelse af 17.000 kvinder i overgangsalderen viste, at de, der spiste flere grøntsager, frugt, fibre og soja, oplevede en reduktion på 19% i hedeture sammenlignet med kontrolgruppen.

Fytoøstrogenfødevarer er gode til at lindre symptomer på lavt østrogen, såsom nattesved. De øger naturligvis østrogenniveauerne og hjælper nogle af symptomerne på overgangsalderen.

Gode tilføjelser til din kost vil omfatte grøntsager, især broccoli, gulerødder og hvidløg samt bælgfrugter, frugt og korn.

Træning for perimenopause

Forbedring af dit generelle velbefindende er afgørende i overgangsalderen. Det er fantastisk til at fremme mental sundhed og kan hjælpe os med at føle os stærke og sikre. Vægtbærende motion er afgørende, da risikoen for knogleskørhed stiger, når østrogenniveauerne falder, og vi skal også øge stofskiftet og smøre led og muskler.

Der er ingen grund til, at perimenopausen skal gøre os mindre fit, det kan bare betyde, at vi skal arbejde lidt hårdere. Og lad os ikke glemme enhver træning, vi laver, vil hjælpe med vægtstyring, hvilket altid er en god ting.

Søvnrutine for perimenopause

Det er givet, at hvis du mangler søvn, vil du ikke skyde på alle cylindre og kan blive irritabel og ængstelig. Mangel på søvn er en af de mest almindelige klager over perimenopause og kan lindres med nogle naturlige foranstaltninger.

 • Sørg for at have køligt behageligt tøj på
 • Opret en regelmæssig sengetid
 • Sørg for, at din søvn er rolig og mørk
 • Undgå koffein sent på dagen
 • Prøv meditation eller andre afslapningsteknikker
 • Find et naturligt søvnhjælpemiddel, der hjælper dig - lavendelolie har f.eks. været brugt i århundreder
 • Sluk for alle apparater/laptop, og undgå at bruge dem en time før sengetid

Forbliv hydreret

Det er virkelig let at tro, at vi er sultne, når vi egentlig bare er tørstige. Det er let at ikke indtage nok væske, så sigt efter mindst 1,5 - 2 liter vand om dagen. Dette er især vigtigt i overgangsalderen.

Nattesved og hedeture kan dehydrere os, og mangel på vand kan bidrage til ledhævelse, tåget hukommelse, humørsvingninger, kramper og hovedpine.

Blot ved at tilføje mere vand til din kost kan du hjælpe med at lindre nogle af symptomerne på perimenopause, så hvorfor ikke prøve det?

Ikke vær genert

Traditionelt led kvinder i stilhed og troede, at de var ved at blive skøre eller syge. Ved at tale om oplevelser og symptomer kan det hjælpe- det gamle ordsprog, et problem, der deles, er et problem, der er løst, er meget sandt.
Tryghed fra venner og familie kan hjælpe med at reducere stress, forbedre humøret og ofte give uventede løsninger.

At sikre, at vi fortsætter samtalen, er vejen frem og for at hjælpe alle med at få en sund, glad perimenopause.

For at gøre det praktisk at indtage et bredt udvalg af næringsstoffer og vitaminer har vi udviklet en række superfoodsafter, der leveres lige til døren. Hvis du vil vide mere om vores produktsortiment, kan du besøge vores butik nu.

Back to blog